Στίβος ή όχι στη προετοιμασία?


Για πολλά χρόνια, λέγοντας Φυσική Κατάσταση (ΦΚ) στο μπάσκετ εννοούσαμε το τρέξιμο στις 6:00 το πρωί σε κάποιο στίβο, ‘’καταπίνοντας’’ ατελείωτα χιλιόμετρα, σε χώμα, ταρτάν ή στην καλύτερη περίπτωση σε χόρτο.

Όλοι οι αθλητές βλέπουν αυτή τη διαδικασία σαν αγγαρεία! Για κάποιους μάλιστα είναι εφιάλτης πραγματικός! Το σίγουρο είναι πάντως ότι όλοι ανυπομονούν να περάσουν αυτές οι 4-5 εβδομάδες της προπόνησης ΦΚ, να αρχίσει να φεύγει το πιάσιμο και να παίξουν επιτέλους μπάσκετ.


Πολλές ομάδες χρησιμοποιούν τον στίβο το πρωί και κάποιες λόγω αντικειμενικών προβλημάτων (γήπεδο, εργασία αθλητών κτλ) τον χρησιμοποιούν το απόγευμα και μάλιστα αμέσως μετά κάνουν προπόνηση μπάσκετ... Συχνά, στην ίδια προπονητική μονάδα ενσωματώνουν και τα βάρη ή την πλειομετρική προπόνηση…
Όλα τα παραπάνω και ως παίκτης και ως προπονητής (ευτυχώς ελάχιστες φορές…), τα έχω εφαρμόσει στο παρελθόν. Περνώντας τα χρόνια όμως, έβλεπα ότι χρειαζόταν κάτι διαφορετικό, το οποίο θα ταίριαζε περισσότερο στους καλαθοσφαιριστές. Πίστευα ότι οι κλασικές προπονήσεις με συνεχόμενα τρεξίματα και μεγάλες αποστάσεις βελτιώνουν σημαντικά στοιχεία της ΦΚ, που όμως δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ για να παίξουμε μπάσκετ.
Άρχισα λοιπόν να μειώνω τις προπονήσεις στίβου στα απολύτως απαραίτητα και να μεταφέρω την δουλειά ΦΚ μέσα στο γήπεδο του μπάσκετ, με ασκήσεις προσαρμοσμένες έτσι, ώστε να μπορώ να πετύχω τους στόχους μου σε ΦΚ μέσα από μπασκετικές κινήσεις και τρεξίματα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!
Οι παίκτες/τριες δούλευαν με πολύ μεγαλύτερη διάθεση και η ΦΚ βελτιωνόταν καλύτερα και πιο γρήγορααπό πριν! Τα απάνθρωπα πρωινά ξυπνήματα ήταν άχρηστα πλέον, αφού η πρωινή μας προπόνηση μπορούσε να γίνει άνετα στις 8:30-9:00 στο κλειστό μας γήπεδο, προστατευμένοι από τον ήλιο, τη ζέστη κτλ. Σε ομάδες μάλιστα που δεν είχα τη δυνατότητα για διπλές προπονήσεις, η ΦΚ με μπάλα με βοηθούσε να κερδίζω χρόνο, αφού ταυτόχρονα με την αντοχή βελτίωνα και μπασκετικά κομμάτια, ατομικά και ομαδικά.

Ένας καλός φίλος και πολύ αξιόλογος γυμναστής, ο Κώστας Χατζηχρήστος , ήρθε να επιβεβαιώσει την άποψη μου για το θέμα αυτό. Παρακολούθησα δυο εκπληκτικά σεμινάρια που έκανε και πραγματικά μπόρεσα να βελτιώσω τις γνώσεις μου και να οργανώσω ακόμα καλύτερα τη δουλειά μου στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Μάλιστα κάποιες συζητήσεις που έκανα με τον ίδιο, με βοήθησαν να λύσω και την παραμικρή απορία.
Το ασκησιολόγιο είναι τεράστιο, αρκεί να έχει κανείς φαντασία και φυσικά να έχει προπονητικούς στόχους και αρχές. Υπάρχουν αρκετά βιβλία, ειδικά στη ξένη βιβλιογραφία, που παρουσιάζουν ασκήσεις χρήσιμες για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Βέβαια, μια άσκηση μπορεί να προσφέρει άλλες 100, αρκεί να έχουμε διάθεση να δουλέψουμε και στο σπίτι μας!!!

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνεται στη τύχη. Όλα έχουν ένα σκοπό και πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι λοιπόν, πριν κάποιος επιχειρήσει να εφαρμόσει κάτι, καλό θα είναι να το έχει ‘’κατακτήσει’’ πρώτα ως γνώση και μετά να προχωρήσει. Αν δεν το κάνει, το πιθανότερο είναι να αποτύχει και να εκτεθεί. Η σωστή ενημέρωση και η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητα στοιχεία για το επάγγελμά μας και μας βοηθούν να βελτιώνουμε τις γνώσεις μας και την ποιότητα της δουλειάς μας.

Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι και να έχουμε μια καλή και παραγωγική σεζόν.

Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του   Coachbasketball.gr  στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.....!! 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728