ΥΠΟΔΟΜΕΣ , Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Είναι πλέον καιρός να καταλάβουν όλοι ότι η δουλειά στις υποδομές των σωματείων είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Τα σωματεία που θέλουν να έχουν μέλλον και προοπτική, πρέπει να ασχοληθούν υπεύθυνα με τις μικρές ηλικίες και να επενδύσουν σε αυτές. Πως μπορεί να γίνει σωστά αυτό όμως?
Το βασικότερο είναι, να καταλάβουμε την αξία του να έχει ένα σωματείο παραγωγικές υποδομές, βγάζοντας από τα ‘’σπλάχνα’’ του νέους παίκτες και παίκτριες.
Από το 1989 όπου ασχολούμαι με την προπονητική, έχω εργαστεί σε αρκετά σωματεία κοουτσάροντας αντρικές και γυναικείες ομάδες. Έχω γνωρίσει αρκετούς παράγοντες, με διαφορετικές φιλοσοφίες, νοοτροπίες και προτεραιότητες. Κάποιοι από αυτούς, ευτυχώς οι περισσότεροι, παράλληλα με την επιτυχία της πρώτης ομάδας φρόντιζαν και για τη σωστή λειτουργία των υποδομών τους. Κάποιοι άλλοι, ευτυχώς λίγοι, δεν ενδιαφέρονταν για τα μικρά τμήματα της ομάδας τους . Τους απασχολούσε μόνο η ‘’βιτρίνα’’ χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το κόστος αυτής της λογικής.
Στην πρώτη περίπτωση, οι ομάδες αυτές έδειξαν διάρκεια, ανταπεξήλθαν με επιτυχία στις δυσκολίες που προέκυψαν, αφού στη δύσκολη στιγμή βασίστηκαν στα δικά τους παιδιά, τα οποία με την αγάπη τους για την ομάδα έκαναν θαύματα!
Στην δεύτερη περίπτωση, όταν τα χρήματα τελείωσαν, όταν έφυγε ο χορηγός, όταν ο δήμαρχος δεν εκλέχθηκε πάλι κοκ, τα σωματεία μαράζωσαν, κατρακύλησαν στις κατηγορίες, ακόμα και διαλύθηκαν κάποια!
Πως μπορεί ένα σωματείο να οργανώσει και να δημιουργήσει παραγωγικές υποδομές? Πως θα μπορέσει να βγάλει παίκτες που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, που θα πάρουν μεταγραφή ή που έστω θα μείνουν την αθλητική οικογένεια και θα προσφέρουν από κάποιο επιτελικό πόστο?
Θα ξεκινήσω από τους προπονητές. Στα μικρά τμήματα μιας ομάδας πρέπει απαραίτητα να εργάζονται επαγγελματίες προπονητές, ειδικευμένοι στην προπόνηση και διαπαιδαγώγηση μικρών παιδιών. Αυτό σίγουρα θα κοστίσει στο σωματείο κάτι παραπάνω , όμως το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου θα είναι απόλυτα επιτυχημένο! Πολλοί, θέλοντας να δώσουν χαρτζιλίκι στον παίκτη ή την παίκτρια της πρώτης ομάδας, τους δίνουν ένα τμήμα! Γλυτώνουν τώρα κάποια ευρώ, όμως τα πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα λίγο αργότερα, όταν αναγκάζονται να κάνουν μεταγραφές, μην έχοντας δικά τους παιδιά για να συμπληρώσουν το ρόστερ τους.
Είναι επίσης απαραίτητο να υπάρχει επικεφαλής προπονητής, αυτός δηλαδή που θα ελέγχει την σωστή λειτουργία των τμημάτων σε τεχνικό επίπεδο, που θα φτιάχνει την προπονητική ύλη και τα προγράμματα και που φυσικά θα παρακολουθεί την ποιότητα δουλειάς των τμημάτων. Προπονητικά meeting, εκπαιδευτικές ενημερώσεις προπονητών, μελέτη οπτικοακουστικού υλικού και πολλές ακόμα παρόμοιες δραστηριότητες, είναι μέρος της δουλειάς του επικεφαλής προπονητή με τους προπονητές των τμημάτων.
Οι παράγοντες των ομάδων θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας και δουλειάς των τμημάτων. Γήπεδα με μπάλες, κώνους, ομοιώματα, σκοινάκια, ιατρικές μπάλες, λάστιχα κτλ. Σωστά ενημερωμένο φαρμακείο και αν θέλουμε να είμαστε ένα επίπεδο πιο πάνω, παρουσία γιατρού ή φυσιοθεραπευτή στις προπονήσεις. Ομοιόμορφα ρούχα προπόνησης, τσάντες, μπουφάν, καπελάκια και ότι άλλο χρειάζεται για τη καλή εικόνα και τη λειτουργικότητα των τμημάτων.
Επίσης οι παράγοντες θα πρέπει να εξασφαλίζουν την παρουσία εφόρων στα τμήματα, οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, όπως η μετακίνηση των παιδιών, η επαφή με τους γονείς, η συνεργασία με άλλα σωματεία και ένα σωρό ακόμα σοβαρές και χρήσιμες δουλειές που πρέπει να γίνονται.
Τέλος, η ύπαρξη γραμματείας στο γήπεδο ή τα γραφεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση και δείχνει την σοβαρότητα που διέπει ένα σωματείο. Εκεί διευθετούνται διάφορα θέματα, όπως η παραλαβή του αθλητικού υλικού από τα παιδιά, οι συνδρομές,, οι πληρωμές προπονητών, προμηθευτών κτλ
Δυστυχώς, κάποιοι σύλλογοι δεν κατανοούν την σπουδαιότητα όλων αυτών. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι καμιά φορά είναι πιο σημαντικό να πάρεις έναν παίκτη λιγότερο για την πρώτη ομάδα, προκειμένου να οργανώσεις καλύτερα τις υποδομές σου. Υπάρχουν τρανά παραδείγματα ομάδων που βασιζόμενοι στα δικά τους παιδία μεγαλούργησαν: Περιστέρι, Πανελλήνιος, Πανιώνιος, Αιγάλεω, είναι μερικές που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό, ενώ αρκετές ακόμα μπορεί να μην έφτασαν στην Α1, διαγράφουν όμως μια αξιοπρεπή πορεία στο ελληνικό μπάσκετ σε μικρότερες κατηγορίες.
Οι υποδομές λοιπόν είναι κατά τη γνώμη μου όχι μόνο τα θεμέλια ενός σωματείου αλλά και ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ! Είναι μια ‘’μετοχή’’ που ξέρεις από πριν ότι σίγουρα θα πολλαπλασιάσει την ‘’επένδυσή’’ σου!
Αντέχουμε ακόμα ως μπασκετική χώρα γιατί ευτυχώς κάποιοι στην ΕΟΚ καταλαβαίνουν την σπουδαιότητα της δουλειάς σε βάθος. Οι επιτυχίες των μικρών εθνικών ομάδων είναι άλλη μια απόδειξη όλων των παραπάνω. Βέβαια εκεί η συνταγή χαλάει στην επόμενη μέρα αυτών των παιδιών, όταν γυαλίζουν τους πάγκους των ομάδων τους , αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Baksetball Coach
ΠΗΓΗ http://despotakis.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=323&Itemid=46