Άμυνα ΠΑΟ: Οι δέκα κανόνες
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ
ΠΗΓΗ http://www.gazzetta.gr
Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Εφές Πίλσεν και τις δέκα εντολές που έστειλε ο θεός του μπάσκετ στους εκλεκτούς του.
Ο θεός του μπάσκετ –βεβαίως και υπάρχει– έχει στείλει στους εκλεκτούς του τις δικές του δέκα εντολές!
Πρώτος κανόνας: Το παιχνίδι ξεκινάει από την άμυνα!
Δεύτερος κανόνας: Το παιχνίδι πρέπει να παίζεται ομαδικά!
Τρίτος κανόνας: Όση ώρα είσαι στο γήπεδο πρέπει να τα δίνεις όλα, το 110% του είναι σου…
Ο σεβασμός του Παναθηναϊκού απέναντι στις βασικές αρχές του μπάσκετ ήταν ο θεμέλιος λίθος του θριάμβου επί της Εφές Πίλσεν και ο λόγος που μετέτρεψε το μειονέκτημα με το οποίο ξεκίνησαν οι Πράσινοι το ματς σε πλεονέκτημα
. Ο τραυματισμός του Νίκολας στέρησε από τον Ομπράντοβιτς έναν γκαρντ που παίζει 30 λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Το σενάριο φαινόταν ακόμη χειρότερο πριν από το τζάμπολ, γιατί η λειψανδρία στη γραμμή των κοντών είναι δεδομένη και το ερώτημα «πόσο να αντέξει ο Διαμαντίδης» αιωρούνταν στο ΟΑΚΑ.
Ο Παναθηναϊκός, όμως, κατόρθωσε να κερδίσει πολλαπλά οφέλη από την απουσία του Νίκολας. Επέλεξε να αγωνιστεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του αγώνα με ψηλά σχήματα τα οποία αμύνθηκαν στα όρια του φάουλ και υποχρέωσαν την τουρκική ομάδα να ξεχάσει στα αποδυτήρια κάθε πλάνο που είχε δουλέψει πριν από το ματς.
Εντάξει, ο Ρακόσεβιτς δεν θέλει και πολύ για να ξεχάσει τους συμπαίκτες του και να παίξει ένας εναντίον πέντε. Το ίδιο, όμως, ακριβώς έπαθε και ο Τουντσερί και ο Αρσλάν και ο Γκιουλέρ και ο Νάχμπαρ… Το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν βάλει 40 πόντους στα πρώτα 30 λεπτά του αγώνα δείχνει το μέγεθος της ασφυξίας που βίωσαν οι φιλοξενούμενοι χθες στο ΟΑΚΑ.
Η ευθύνη για την εικόνα των Τούρκων ανήκει στην άμυνα του Παναθηναϊκού και στηρίχθηκε σε δέκα κανόνες:
1) Πίεση σε όλο το γήπεδο με τους Σάτο, Καλάθη, Διαμαντίδη να μην επιτρέπουν στον Τουντσερί και τον Αρσλάν να κατεβάσουν με ταχύτηττα την μπάλα στον χώρο επίθεσης.
2) Επιθετικότητα πάνω στην μπάλα, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαβάσουν τις πάσες οι κοντοί της Εφές Πίλσεν.
3) Δυνατό overplay στους παίκτες χωρίς μπάλα που ήταν σε απόσταση μιας πάσας, για να μην είναι δυνατή μεταφορά του παιχνιδιού από τη μία πλευρά στην άλλη, ή έστω να χαλάσουν οι γωνίες πάσας.
4) Αλλαγές στα σκριν πάνω στην μπάλα με το «4άρι» (Φώτσης και Τσαρτσαρής) για να μη δημιουργείται ρήγμα.
5) Ένας εναντίον ενός στο low post, για να μη δημιουργούνται αχρείαστες περιστροφές.
6) Αλληλοκάλυψη από τον τελευταίο παίκτη της άμυνας και (λίγες) περιστροφές σε κάθε περίπτωση που η Εφές κατάφερνε να δημιουργήσει ρήγμα.
7) Συγκέντρωση πάνω στα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών της Εφές Πίλσεν, ώστε να μην κάνουν αυτά που ξέρουν καλύτερα.
8) Στόχευση στα σημεία-κλειδιά των plays της Εφές Πίλσεν, ώστε να υποχρεωθούν οι παίκτες της τουρκικής ομάδας να ψάξουν για άλλες λύσεις και παιχνίδι ένας εναντίον ενός.
9) Μαχητική διάθεση σε κάθε διεκδίκηση, τόσο στον αέρα όσο και στο παρκέ, ώστε να ελεγχθούν τα ριμπάουντ.
10) Προσπάθεια στην ίδια ένταση στα 40 λεπτά. Ακόμη και όταν η διαφορά εκτοξεύτηκε πάνω από τους 20 πόντους, οι Πράσινοι συνέχισαν να πιέζουν ασφυκτικά.
Η άμυνα του Παναθηναϊκού δεχόταν καλάθι με 47% δίποντο και 28% τρίποντο, οδήγησε τον αντίπαλο σε 18 λάθη και από εκεί δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να τρέξουν οι Πράσινοι στον αιφνιδιασμό και να ανεβάσουν τα δικά τους ποσοστά στο δίποντο πάνω από το 60%. Έτσι, δεν έπαιξε ρόλο η απουσία του Νίκολας στο σουτ και το μόλις 23% που είχαν οι γηπεδούχοι έξω από τη γραμμή των 6,75μ.
Τα καλάθια στον αιφνιδιασμό βοήθησαν τους γηπεδούχους να λύσουν το πρόβλημα αυτοπεποίθησης που είχαν στο πρώτο ημίχρονο και να ανοίξουν το σκορ. Εκεί ήταν και το πρώτο «συν» που έδωσε στην ελληνική ομάδα η παρουσία του Καλάθη, το δεύτερο μεγάλο κέρδος του Παναθηναϊκού στον αγώνα της Πέμπτης, διότι ο νεαρός μετέφερε με ταχύτητα την μπάλα και σημάδευε τους συμπαίκτες του που με συνέπεια γέμιζαν τους διαδρόμους.
Ο Καλάθης, λοιπόν, έκανε απέναντι στην Εφές Πίλσεν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός! Ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ ήταν η ευχάριστη έκπληξη του παιχνιδιού, έκανε μακράν την καλύτερή του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό αγώνα των Πρασίνων και έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει τον Διαμαντίδη στην κάλυψη της θέσης του άσου.
Είναι, πάντως, φανερό ότι παρά την πίεση που δέχεται η ομάδα για να αποκτηθούν παίκτες, οΠαναθηναϊκός παραμένει προσκολλημένος στο πλάνο του. Δουλεύει με το υπάρχον υλικό και δεν μιλάμε μόνο για την προπόνηση, αλλά και στην ψυχολογία τους και το μυαλό τους! Η πρώτη φάση του παιχνιδιού ήταν σχεδιασμένη με την ομάδα να αδειάζει το κέντρο της ρακέτας για να επιτεθεί με διείσδυση ο Τέπιτς, σε μια φανερή προσπάθεια να ανέβει η ψυχολογία του. Επίσης, ο Καλάθης πήγε καλά χωρίς να χρειαστεί να κάνει μαγικά, απλώς έπαιζε τον ρόλο του. Κι όσο περνούσε ο χρόνος, τόσο ανέβαινε ο δείκτης της αυτοπεποίθησής του και έδειχνε στοιχεία όπως η ηρεμία, η υπομονή, η αίσθηση ότι πατάει δυνατά στο παρκέ, και ξεπέρασε το στάδιο που αισθανόταν ότι έδινε εξετάσεις.
Από την άλλη μεριά, είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο έπειτα από μία ήττα να αμφισβητούνται αρχικά οι αδύνατοι κρίκοι της αλυσίδας (και στη συνέχεια οι πάντες), αλλά ύστερα από μία νίκη να είναι όλοι άψογοι και η ομάδα πλήρης. Η αλήθεια είναι ότι ο κορμός του Παναθηναϊκού θα «αγοράσει» τον χρόνο που χρειάζονται οι νέοι για να ενσωματωθούν και ως τότε, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια, ο Διαμαντίδης θα έχει έξτρα δουλειά.
Ακόμη και απέναντι στην Εφές Πίλσεν η επίθεση του Παναθηναϊκού απέναντι σε οργανωμένη άμυνα είχε «θέματα» (περισσότερα στο πρώτο μέρος), καθώς υπήρχαν φάσεις που οι αποστάσεις μεταξύ των παικτών, το μεγαλύτερο όπλο του Τριφυλλιού στο 5 εναντίον 5, δεν ήταν σωστές. Η συμμετοχή του Περπέρογλου έδωσε λύσεις, (όχι μόνο διότι κινήθηκε πιο σωστά από τον Τέπιτς που ξεκίνησε και τον Σάτο που έκανε λάθη στην αρχή) και ώθηση για να ξεκολλήσει η ομάδα.
Ο Παναθηναϊκός χαλάρωσε μόνο στη λήξη του δεύτερου δεκαλέπτου και η διαφορά έπεσε στους 12, αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο εμφανίστηκε και πάλι αφηνιασμένος. Με την άμυνα να κρύβει το καλάθι, τόσο όταν ο Ομπράντοβιτς επέλεγε το μαν του μαν, όσο και όταν έπαιζε ζώνη, τον Καλάθη να μοιράζει ασίστ και τον Μπατίστ να τελειώνει φάσεις, οι Πράσινοι πήγαν τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους και σήκωσαν το γήπεδο στο πόδι…
Αντί επιλόγου: Ο Παναθηναϊκός έπαιξε χθες στο ΟΑΚΑ προερχόμενος από την οδυνηρή ήττα στη Λιουμπλιάνα. Παρ' όλα αυτά, το γήπεδο είχε δέκα χιλιάδες κόσμο και η ομάδα στηρίχθηκε άνευ όρων από την αρχή ως το τέλος του αγώνα. Ο ενθουσιασμός του κοινού πέρασε σύντομα και πάνω στο παρκέ, δίνοντας στους παίκτες το έξτρα κίνητρο, για να ανεβάσουν ένα επίπεδο πιο πάνω την προσπάθειά τους.