Ο Μανού Τζινόμπιλι διδάσκει τις κινήσεις του( ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ)
ΠΗΓΗ http://www.ageofbasketball.net/Ο Μανού Τζινόμπιλι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του NBA. Συνήθως, δίπλα στο όνομά του υπάρχει η φράση «το μεγαλύτερο κόλπο όλων των εποχών στο ντραφτ», μιας και επιλέχθηκε από τους Σαν Αντόνιο Σπερς στο νούμερο 57 του ντραφτ του 1999. Έντεκα χρόνια αργότερα, αν ο Τζινόμπιλι είχε επιλεγεί στο νούμερο 1 εκείνου του ντραφτ, κανείς μας δεν θα το θεωρούσε παράλογο, καθώς η καριέρα του δικαιολογεί κάτι τέτοιο.
Έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα NBA, έχει γίνει μια φορά all-star, έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου 6ου παίκτη της λίγκας και κάθε χρόνο αποδεικνύει πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Πλέον, θεωρείται ο πιο clutch παίκτης της λίγκας, εκείνος με το καλύτερο ποσοστό στα τελευταία πεντάλεπτα αγώνων που είναι ντέρμπι. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί που τον θεωρούν καλύτερο και του Κόμπι Μπράιαντ, και στατιστικά μπορούν να δικαιολογήσουν την άποψή τους.
Όμως, ποιες είναι αυτές οι κινήσεις που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό; Ο ίδιος ο Μανού Τζινόμπιλι διδάσκει τις 4 βασικότερες κινήσεις του (τις signature moves του) και μας προκαλεί να τις αντιγράψουμε.
Ο Μανού Τζινόμπιλι είναι ο μόνος παίκτης στο σύγχρονο μπάσκετ που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά και ως αστέρας μιας ομάδας, αλλά και ως ρολίστας (τα τελευταία 30 χρόνια ένα όνομα μόνο έρχεται γρήγορα στο μυαλό να έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο στην καριέρα του, αυτό του μεγάλου Παναγιώτη Γιαννάκη). Το Age of Basketball είχε αναφερθεί στον παικταρά το 2007-08, προεξοφλώντας από τον Νοέμβρη ότι θα έπαιρνε το βραβείο του καλύτερου 6ου παίκτη!
Τρία χρόνια αργότερα όλος ο μπασκετικός κόσμος υποκλίνεται στον Τζινόμπιλι. Κατά πολλούς ο Τζινόμπιλι είναι ο… επόμενος μεγάλος προπονητής του πλανήτη, καθώς ήδη φτιάχνει plays στα τάιμ άουτ των Σπερς, χωρίς καν την επίβλεψη του Πόποβιτς ή του υπόλοιπου επιτελείου.
Το 2007-08 αναδείχτηκε ο πιο «clutch» παίκτης στο πρωτάθλημα με βάση τη στατιστική και τα ποσοστά (όλοι οι παίκτες, όλοι οι αγώνες ντέρμπι), πολύ πάνω από Κόμπι, ΛεΜπρον, Νοβίτσκι, Ουέιντ, Μπίλαπς και όποιον άλλο παίζει στη λίγκα.
Επίσης, οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο, μέσα από τα λόγια του Σέιν Μπατίερ για το ποιους μαρκάρει, στο οποίο αναλύονταν στατιστικά οι αδυναμίες των καλύτερων παικτών της λίγκας. Συγκεκριμένα, το γήπεδο «έσπαγε» σε ζώνες και υπολογίζονταν οι πιθανότητες να βάλει ένας παίκτης καλάθι από κάθε σημείο του παρκέ, υπολογίζοντας τα στατιστικά του ανάλογα με το πόσο πιέζεται, ποιος τον μαρκάρει, ποιοι είναι οι συμπαίκτες του εκείνη την ώρα, πόσο καλά σκοράρει μετά από σκριν, μετά από pick ‘n’ roll, μετά από πάσα, μετά από ντρίμπλα. Αυτή τη στατιστική ανάλυση έπαιρνε ο Μπατίερ πριν από κάθε ματς για να αναλύσει τον παίκτη που επρόκειτο να μαρκάρει.
Τα αποτελέσματα… σοκάρουν: από όλους τους παίκτες του NBA στις θέσεις «2» και «3», ο Τζινόμπιλι είναι ο μόνος χωρίς αδυναμίες. Ο Μπατίερ βρήκε αδυναμίες στον Κόμπι, αδυναμίες στον Άιβερσον (χαμηλά ποσοστά όταν σουτάρει από τα αριστερά), αδυναμίες στον Στίβεν Τζάκσον (σουτάρει διπλάσια σουτ από τα αριστερά, ενώ είναι αρκετά καλύτερος σε ποσοστά από τη δεξιά πλευρά), ενώ τον Μανού Τζινόμπιλι τον χαρακτήρισε«statistical freak» (σ.σ. φρικιό της στατιστικής ανάλυσης). Ο Τζινόμπιλι με βάση την ανάλυση δεν έχει καμία αδυναμία στο παιχνίδι του, καμία ανισορροπία, δεν υπάρχει τρόπος να τον παίξεις καλύτερα γιατί δεν υπάρχει πλευρά ή σημείο στο παρκέ (ή τρόπος υποδοχής της μπάλας) στα οποία είναι χειρότερος από αλλού. Είναι εξίσου αποτελεσματικός μετά από ντρίμπλα ή μετά από πάσα, μπορεί εξίσου καλά να πηγαίνει δεξιά ή αριστερά σε όποιο σημείο του παρκέ κι αν βρίσκεται.
Οι τέσσερις κινήσεις του που αναλύει ο Τζινόμπιλι είναι απλές, αλλά και ευφυείς. Στα 4 πρώτα βίντεο τις αναλύει μιλώντας και εξηγώντας τις καρέ-καρέ, ενώ στο 5ο είναι μαζεμένες οι 3 από αυτές με το βίντεο να επεξηγεί με σημεία κάθε μέρος της κίνησης.
Α) Euro Step (έτσι ονομάζεται το βήμα ανάμεσα στους δύο αμυντικούς στο pick ‘n’ roll. Πήρε την ονομασία του από τους πρώτους Ευρωπαίους στο NBA, που ήταν και οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν. Από τους πρώτους που το έκαναν διάσημο ήταν ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις)
Β) Behind the back Drive (μπάσιμο μετά από ντρίμπλα πίσω απ’ την πλάτη)
Γ) Step-back Jumper (τζαμπ-σουτ μετά από άλμα προς τα πίσω την ώρα του ντράιβ)
Δ) Pump Fake (σουτ μετά από προσποίηση για να κερδίσει φάουλ)
Ε) Signature Moves video