Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ / ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ


Του Τάκη Πανούλια ...



Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν ένα παίκτη να γίνει καλύτερος και να κερδίσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Η ικανότητα όμως της λήψης αποφάσεων κάτω από πίεση, δύσκολες συνθήκες και σε περιορισμένο χρόνο είναι μια από τις πιο σημαντικές ικανότητες που μπορεί να αναπτύξει ένας παίκτης για να κερδίσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αλλά και να συνεισφέρει στην επιτυχία μιας ομάδας. Η ικανότητα αυτή συχνά παραβλέπεται από προπονητές και παίκτες, και δεν είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί ατομικά από τον κάθε παίκτη εκτός ομαδικής προπόνησης, γιατί χρειάζεται απαραίτητα την παρουσία και των υπολοίπων παικτών. Η ομαδική προπόνηση πάνω σε καταστάσεις που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια του αγώνα, πολλές φορές για τον εμπλουτισμό των εμπειριών, την αυτοματοποίηση της αντίδρασης πάνω σε τέτοιες καταστάσεις και συνεπώς στην βελτίωση της ικανότητας λήψης αποφάσεων.





Η ικανότητα αυτή είναι κάτι που πολλοί προπονητές δεν έχουν την δυνατότητα να μεταδώσουν στους αθλητές τους. Πολλοί αναφέρουν την ικανότητα της λήψης αποφάσεων σαν αντίληψη, αίσθηση του γηπέδου ή γνώση του basketball. Η ικανότητα λήψης αποφάσεων στα ομαδικά αθλήματα, και συγκεκριμένα στο basketball, είναι έμφυτη αλλά και μπορεί να διδαχθεί μέχρι ενός σημείου. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η ικανότητα αυτή πρέπει να είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσει ένας προπονητής στην επιλογή ενός νεαρού παίκτη παράλληλα με τα υπόλοιπα στοιχεία και ικανότητες. Όσο δε το άθλημα παίζεται πιο γρήγορα και δυνατά, και χρειάζεται πιο γρήγορες αντιδράσεις, αν θέλει κάποιος παίκτης να παραμείνει ανταγωνιστικός στα ανώτερα επίπεδα του αθλήματος, πρέπει να παίρνει σωστές και γρήγορες αποφάσεις μέσα στο γήπεδο.


Πολλοί παίκτες γεννιόνται με αυτήν την ικανότητα, ενώ αντίθετα άλλοι δυσκολεύονται πολύ να κάνουν μια σωστή επιλογή μέσα στον αγώνα. Οι πρώτοι είναι αθλητές που χαρακτηρίζονται από “κινητική ευφυΐα” το βασικό γνώρισμα του ταλαντούχου αθλητή ανεξάρτητα από το άθλημα που αγωνίζεται. Αυτή είναι η ικανότητα του αθλητή να βρίσκει σε μηδενικούς χρόνους «λύσεις» σε οποιοδήποτε κινητικό πρόβλημα παρουσιάζεται στη διάρκεια ενός αγώνα. Αυτή η ικανότητα συνδυάζεται συνήθως στους ταλαντούχους αθλητές από μια άλλη ικανότητα την ταχύτητα κινητικής μάθησης, δηλαδή την ευκολία να αφομοιώνει ο αθλητής οποιαδήποτε κινητική ενέργεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ταλαντούχοι αθλητές είναι σε θέση να μαθαίνου

ν από μόνοι τους και χωρίς την βοήθεια του προπονητή τους. Τους αρκεί να βλέπουν άλλους αθλητές να αγωνίζονται, από βίντεο, από μια εικόνα ή από ένα βιβλίο.
Είναι άτομα που καταργούν τους κανόνες της διδακτικής, τους καταργούν στην κυριολεξία, και απλά τους δείχνεις κάτι και το μαθαίνουν. Η κινητική μάθηση μοιάζει με την νοητική μάθηση, μόνο που η κινητική μάθηση σχετίζεται με το νευρολογικό σύστημα και όχι με την νοημοσύνη. Έτσι μπορεί κάποιος να είναι ταλαντούχος αθλητής, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και έξυπνος.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν ένα παίκτη να κάνει σωστές επιλογές μέσα στον αγώνα, έτσι ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του προπονητή και των συμπαικτών του, αλλά κυρίως στον εαυτό του ακόμα και σε δύσκολες στιγμές του παιχνιδιού.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728