Ανάπαυση και δουλειά!
Μεταβατική περίοδος
Η μεταβατική περίοδος αρχίζει αμέσως μετά το τέλος του
πρωταθλήματος και τελειώνει μία μέρα πριν την έναρξη της προετοιμασίας.
Περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές φάσεις και καταστάσεις:
προπονήσεις, διακοπές, μεταγραφές, κτλ. Είναι απαραίτητο ο
προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της περιόδου αυτής να γίνεται πολύ
προσεκτικά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους.
Σημαντικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει αγωνιστική πίεση, αντίθετα υπάρχει άνεση χρόνου και αρκετή ηρεμία, έτσι μπορούμε να σκεφτόμαστε καθαρότερα και να κρίνουμε καλύτερα.
Σίγουρα η ανάπαυση είναι απαραίτητη. Χρειαζόμαστε μια σχετική "αποτοξίνωση" από την ρουτίνα, αρκεί να μην υπερβάλουμε και χάσουμε όλα όσα έχουμε αποκτήσει από την δουλειά μας. Η αδράνεια δημιουργεί αντίστροφα αποτελέσματα και είναι δυνατόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που πιθανότατα θα κοστίσουν στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου!
Από εκεί και πέρα, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η μεγάλη ευκαιρία όλων μας να βελτιωθούμε, να αναβαθμιστούμε και στην συνέχεια να βάλουμε τους νέους μας στόχους και να καταστρώσουμε τα πλάνα μας για το πώς θα τους πετύχουμε!
Οι παίκτες πρέπει να επισημάνουν τις φυσικές και τεχνικές αδυναμίες τους και να αφιερώσουν χρόνο ώστε να τις βελτιώσουν. Να ζητήσουν από τους προπονητές τους να τους υποδείξουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Αν μάλιστα μπορούν να δουν τον εαυτό τους στο video τότε θα έχουν ένα ακόμα στοιχείο για να τους κατευθύνει για το πώς θα δουλέψουν. Η συμμετοχή σε camps και summer leagues μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.
Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την αθλητική ζωή και κυρίως την απόδοση. Το καλοκαίρι επειδή τα πράγματα χαλαρώνουν καλό θα ήταν οι αθλητές να έχουν στα χέρια τους κάποιες διατροφικές συμβουλές ώστε να γνωρίζουν το κόστος των πειρασμών και κυρίως των καταχρήσεων!!!
Επίσης οι αθλητές με απόλυτη ηρεμία θα ήταν καλό να θυμηθούν τυχόν κακές προσωπικές αντιδράσεις στον τομέα της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας. Να τις αναλύσουν μόνοι τους, κατόπιν να τις συζητήσουν με κάποιους πιο έμπειρους και αξιόπιστους ανθρώπους του χώρου και τέλος να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν καλύτερα στο επόμενο παρόμοιο περιστατικό! Να θυμούνται πάντα ότι η σωστή νοοτροπία είναι το εισιτήριο της επιτυχίας!
Οι προπονητές έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας, διαβάζοντας, παρακολουθώντας σεμινάρια εντός ή εκτός Ελλάδας, μελετώντας κασέτες, συμμετέχοντας σε καλοκαιρινά camps κτλ.
Η προπονητική, όπως και ολόκληρο το μπάσκετ απαιτεί συνεχή ενημέρωση. Αλίμονο σε όποιον νομίσει ότι τα έμαθε όλα, είναι καταδικασμένος… Είναι πολύ δημιουργικό να προσπαθείς να προσαρμόσεις (και όχι να αντιγράψεις) στην ομάδα σου τα καινούρια πράγματα που έμαθες, είναι πολύ καλή πρόκληση για έναν προπονητή…
Επίσης θα πρέπει επιτέλους μεταξύ μας να ανταλλάζουμε απόψεις και ιδέες, τα νέα πράγματα θα πρέπει να κυκλοφορούν. Οι Γιουγκοσλάβοι προπονητές έχουν κατακτήσει όλη την Ευρώπη επειδή πέρα από ικανοί είναι και πολύ ενωμένοι και ο ένας στηρίζει τον άλλον.
Χρήσιμο είναι να ασχοληθούμε με τα προπονητικά μας λάθη, να τα μελετήσουμε και να τα διορθώσουμε έστω και τώρα. Επειδή υπηρετούμε ένα άθλημα επανάληψης σίγουρα θα ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση, ας μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, είναι δείγμα ανικανότητας!
Και οι παράγοντες των ομάδων έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. Πρέπει να γνωρίζουν πως ότι
σπείρουν τον Μαΐο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα θερίζουν όλη την χρονιά. Τότε χτίζονται οι ομάδες και όχι τον χειμώνα. Επιλογές προπονητή, παικτών, εύρεση οικονομικών πόρων, οργάνωση υποδομών και δημόσιες σχέσεις είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία θα πρέπει να νοιαστούν άμεσα.
Οι διαιτητές από την πλευρά τους μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του αντικειμένου τους. Επειδή η δουλειά τους απαιτεί το χάρισμα της γρήγορης κρίσης καλό θα ήταν να δουλέψουν και στο κομμάτι αυτό. Φανταστείτε ότι σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πρέπει να πάρουν μια απόφαση που συχνά κρίνει πολλά. Χωρίς να είμαι απόλυτος, πιστεύω ότι αυτό προϋποθέτει καλή φυσική και ψυχική κατάσταση καθώς και δυνατή προσωπικότητα. Άλλωστε είναι ωραίο να βλέπουμε στα γήπεδα διαιτητές – αθλητές που παράλληλα θα έχουν κύρος και ποιότητα στα σφυρίγματα τους, ακόμα και στο λάθος τους. Τους εμπιστεύεσαι διαφορετικά.
Πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η εικόνα των διαιτητών έχει βελτιωθεί πολύ, παρότι δυστυχώς έχει μειωθεί ο αριθμός τους.
Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach
http://despotakis.gr