Hockey assist: Είναι χρήσιμη στην στατιστική του μπάσκετ;

του Τάκη Πανούλια
Στο τελευταίο άρθρο μου στο basketblog.gr με τίτλο Το Final 4 δεν βγάζει πρωταθλητή κάνω αναφορά για την λεγόμενηhockey assist. http://www.basketblog.gr

Στο ice hockey (χόκεϊ στον πάγο), από μια ασίστ μπορεί να χρεωθεί έως και σε δύο παίκτες όταν μια ομάδα πετύχει γκολ. Αυτό βέβαια είναι και το μάξιμουμ.

Οι ασίστ χρεώνονται με την σειρά παιξίματος, με τον τελευταίο παίκτη που κάνει την τελική πάσα πριν το σκοράρισμα να χρεώνεται την πρωτεύουσα ασίστ και αυτόν που έκανε την πάσα στον παίκτη της πρωτεύουσας ασίστ να χρεώνεται τηνδευτερεύουσα ασίστ. Και οι δύο παίρνουν από ένα πόντο στην στατιστική. Δείτε το παρακάτω βίντεο ειδικά στην αρχή.






Είναι κοινή πρακτική κάθε άθλημα να δανείζεται διάφορα πράγματα σε επίπεδο τεχνικής, τακτικής φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης και της στατιστικής.

Για να το κάνουμε ποιο λιανά μια "hockey assist″ στο μπάσκετ θα είναι η διαδικασία που ο παίκτης X κάνει πάσα στον παίκτη Ψ, και ο παίκτης Ψ κάνει assist έχοντας την μπάλα στην κατοχή του για λιγότερο από 2 δεύτερα και χωρίς να κάνει ντρίπλα.

Το τελευταίο φρούτο που ταλανίζει την σκέψη των "γκουρού″ της στατιστικής του μπάσκετ είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση. Αν πρέπει δηλαδή να επιβραβεύεται ο παίκτης που κάνει την πάσα πριν την τελική (assist) πάσα. Γίνεται άλλωστε στο χόκεϊ εδώ και πολύ καιρό.


Πως θα βοηθήσει η Hockey Assist το Basketball
Στο μυαλό πολλών προπονητών στις Ηνωμένες Πολιτείες η ιδέα "άστραψε″ σαν κάτι που

μπορεί να βοηθήσει την ομαδικότητα και την ροή του παιχνιδιού στην επίθεση.
Ας μην κρυβόμαστε, πολλοί παίκτες, στο NBA και οπουδήποτε αλλού παίζεται το μπάσκετ επαγγελματικά, οι παίκτες ενδιαφέρονται υπερβολικά για την προσωπική του στατιστική.
Αυτό έχει σαν συνέπεια πολλοί παίκτες αντί να κάνουν μια πάσα που σίγουρα θα καταλήξει από τον παίκτη που πασάρουν σε ασίστ, ψάχνουν την απευθείας πάσα στον σουτέρ για να "γράψουν″ την ασίστ.
Δεν φαντάζεστε πόσοι παίκτες σκέφτονται κατά αυτόν τον τρόπο ειδικά όταν παίζονται συμβόλαια εκατομμυρίων ή χιλιάδων. Είναι δε τόσο σίγουροι ότι κανείς δεν τους παίρνει χαμπάρι.
Στην αξιολόγηση των point guards ειδικά η συγκεκριμένη στατιστική είναι κάτι σαν παράσημο…ανδρείας. Τις περισσότερες φορές δε, λανθασμένα κατά την γνώμη μου, οι point guards κρίνονται αποκλειστικά από αυτή και μόνο την στατιστική κατηγορία.
Για να μην παρεξηγηθώ η τελική πάσα είναι από τα μεγάλα προτερήματα των point guards. Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η εμμονή στο να γεμίσουν την συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία οδηγεί σε ενέργειες που ζημιώνουν το ομαδικό παιχνίδι.
Επομένως είναι λογική η υπόθεση ότι η συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των παικτών στο συγκεκριμένο θέμα προς το καλύτερο. Όλοι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν νέους τρόπους ανάλυσης του παιχνιδιού.


Υπάρχουν και προβλήματα


Η προσθήκη της όμως θα επηρεάσει όλες τις κατηγορίες που συνυπολογίζουν τις ασίστ (το EFF = Basic efficiency, το RKG = Euroleague Ranking και το Playerefficiency rating).
Φανταστείτε τον αριθμό των ασίστ που θα χρεώνονται στον κάθε παίκτη και πόσο δουλειά περισσότερη χρειάζεται στην στατιστική. Αν θεωρήσουμε ότι ακόμα και η ασίστ στο μπάσκετ είναι υποκειμενική και έως ένα βαθμό προβληματική η καταγραφή της τότε η "hockey assist″ θα είναι γρίφος.
Πάντοτε θα υπάρχει σαν θέμα συζήτησης πόσο μια πάσα βοήθησε έναν παίκτη να πετύχει ένα καλάθι. Πόσο μάλλον η πάσα πριν την τελική πάσα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το μπάσκετ είναι άθλημα που εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει πολλά σκοραρίσματα. Σε αντίθεση με το χόκεϊ στο πάγο όπου τα γκολ είναι πάρα πολύ λιγότερα.


Δεν βλάπτει κανέναν


Η πληθώρα πληροφοριών μέσω της στατιστικής στο μπάσκετ δεν μπορεί να βοηθήσει τόσο πολύ αν δεν υπάρχει το βίντεο και η εικόνα.
Στο βίντεο είναι καταγεγραμμένα όλα και δείχνουν εκτός από το αποτέλεσμα και την διαδικασία. Όμως η στατιστική και η ανάγνωση της μπορεί να σε οδηγήσει σε ποια κομμάτια του βίντεο να εστιάσεις, τι να παρατηρήσεις ή πώς να εξηγήσεις τι διάβασες στην στατιστική. Μια τάση της αντίπαλης ομάδας, μια συγκεκριμένη ομαδική ή ατομική αντίδραση.
Συμπερασματικά λοιπόν η καλύτερη μέθοδος ανάλυσης ενός αγώνα είναι ο συνδυασμός της τεχνολογίας του βίντεο και προηγμένων στατιστικών (advancedstatistics).
Τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα για το NBA όπου 10 ομάδες ήδη έχουν αγοράσει το υπερσύγχρονο σύστημα με κάμερες από την εταιρία STATS LLC που καταγράφει την οποιαδήποτε κίνηση στο γήπεδο.
Εδώ μπορούν και καταγράφουν την ταχύτητα του αθλητή και τις αυξομειώσεις της, την απόσταση που καλύπτει συνολικά σε έναν αγώνα, πόσο πέφτει το ποσοστό ενός παίκτη ανάλογα με την απόσταση του αμυντικού του, σε ποιο ύψος ακούμπησε την μπάλα ένας παίκτης στο ριμπάουντ και πολλά άλλα.
Το συγκεκριμένο σύστημα βελτιώνεται συνεχώς. Ο ορισμός της "hockey assist″προέρχεται από αυτήν την εταιρία.
Ο περιορισμός των 2 δευτερολέπτων και καμιάς ντρίπλας απομονώνει καταστάσεις στις οποίες η αρχική πάσα ("hockey assist″) έχει ήδη προκαλέσει πρόβλημα στην άμυνα έως ένα βαθμό έτσι ώστε ο παίκτης που κάνει την κανονική assist έχει να κάνει εύκολη δουλειά (μια απλή πάσα).
Η συζήτηση για την χρησιμότητα ορισμένων στατιστικών κατηγοριών στο μπάσκετ και η εισαγωγή άλλων είναι ατελείωτη. Όλα κάτι μπορούν να σου να δώσουν αν έχεις την διορατικότητα να τα εντοπίσεις και να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελος της ομάδας σου.
Πολλές ομάδες ή sites κρατούν στατιστική (ατομική και ομαδική για τα γκολ-φάουλ (And1), η διάφορες μορφές αξιολόγησης για την συνολική απόδοση του αθλητή και της ομάδας.
Όλοι οι καλοί (αριθμοί) χωράνε, αρκεί να μην χαθεί κανείς μέσα στους αριθμούς και χάσει την μπάλα. Η στατιστική πρέπει να σε κατευθύνει που να κοιτάξεις στο βίντεο για να μάθεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά να αναλύσεις τον αντίπαλο.
Το καλό όμως με τα ομαδικά αθλήματα μπάλας είναι ότι όσο και αν τα πάντα βαδίζουν σε μια εποχή απόλυτης τεχνολογικής εκτόξευσης στον αθλητισμό πάντα θα υπάρχει η μαγεία του απροσδόκητου, του απρογραμμάτιστου.
Τα αθλήματα δεν είναι εύκολο να διδαχθούν έτσι απλά ούτε να "χορογραφηθούν". Βασίζονται πολύ μεν στο αυτοματισμό της τεχνικής και της τακτικής, αλλά παραμένουν ρευστή διαδικασία όσον αφορά την κίνηση και τον αυθορμητισμός της στιγμιαίας έμπνευσης και φαντασίας.


Λέτε να βρουν στατιστικά και για την έμπνευση οι γκουρού των στατιστικών. Ο θεός να μας φυλάει…


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!










Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728