Απαγορεύεται η είσοδος άνω των 22..

  

Στο «μαγαζί» του Βουγιόσεβιτς υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ρητά το όριο ηλικίας.. «Ντούλε is back»  λοιπόν και όλη η Ευρώπη παρατηρεί με ενδιαφέρον τις επιλογές του στη στελέχωση του «κολεγίου του Βελιγραδίου»..



 Η ικανότητα του Βουγιόσεβιτς στον συγκεκριμένο τομέα είναι γνωστή. Άλλωστε μέσα στο χειμώνα όλοι μας –για μια ακόμα φορά- θα κοιτάμε με απορία τα πιτσιρίκια του να γονατίζουν τα διάφορα φαβορί της Ευρωλίγκας. Ρουτίνα έχει γίνει. Το εργοστάσιο παραγωγής παικτών της Παρτίζαν λειτουργεί και ο διευθυντής επέστρεψε με τις ευλογίες του μεγάλου κεφαλιού του κλάμπ, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς. Είναι γνωστό ότι η open minded φιλοσοφία του Σάσα αποτελεί βασικό αρωγό της όλης διαδικασίας..
 Το επιλεκτικό παιδομάζωμα της Παρτίζαν κάνει πολλές φορές την υπόλοιπη Ευρώπη να αισθάνεται χαζή, καθώς οι Σέρβοι μαζεύουν και δουλεύουν με παιδιά που άλλες ομάδες με μεγαλύτερο οικονομικό status είχαν προσπεράσει αδιάφορα. Στη Παρτίζαν αντίθετα  τα νέα αυτά παιδιά γίνονται υπεύθυνα καθώς αναλαμβάνουν να διαχειριστούν την πιέση για το αποτέλεσμα σε μια ομάδα-θρύλο και γαλουχούνται μέσα από τα πολύ σκληρά ντέρμπι της Αδριατικής όπου οι εθνικές διαφορές και οι κάθε είδους αντιπαλότητες είναι έντονες.
Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ


 Ο Βουγιόσεβιτς δουλεύει ακόμη μαζί με τη διοίκηση για να στελεχώσει το ρόστερ της νέας Παρτίζαν , αλλά οι μέχρι τώρα κινήσεις του μας δείχνουν την κατεύθυνση. Ο μέσο όρος ηλικίας των παικτών που απαρτίζουν αυτή τη στιγμή τη σύνθεση «Grobari University» είναι ακριβώς τα 21 χρόνια..! Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο όσον αφορά τη διαδικασία ανάπτυξης. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι μεταγραφικές κινήσεις βέβαια.
 Με μια πρώτη ματιά είναι φανερό το εντυπωσιακό σωματότυπο των παιχτών της Παρτίζαν. Ψηλά γκαρντ, τεράστια ανοίγματα στα χέρια, πιθανό η πιο «μακριά» ομάδα στη νέα Ευρωλίγκα. Ο Βουγιόσεβιτς άλλωστε στήριξε μεγάλο κομμάτι της αμυντικής του φιλοσοφίας στο παρελθόν σε αυτήν την ιδιαιτερότητα βασιζόμενος κατά καιρούς σε παίκτες με τεράστιο wingspan όπως ο
Τέπιτς, ο Λάσμε ή ο Βέσελι.  Γι’αυτό και φέτος θα παρουσιάσει έναν σμολ φόργουορντ όπως ο 20χρονος Λετονός Ντέηβις Μπέρτανς με ύψος κοντά στο 2.10μ. (Νο 42 στο ντράφτ του 2011, τα δικαιώματά του ανήκουν στους Σπέρς πλέον, έχει άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο με τη Παρτίζαν), έναν γκαρντ όπως ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με ύψος 1.98μ και άνοιγμα χεριών κοντά στα 2.09 (θρασύς, εξαιρετικά στοιχεία στην άμυνα).. Τα τρία παιδιά που θα προβιβαστούν σε «λοχίες» φέτος μετά το περυσινό εξαιρετικό τους performance σε πρώτο ρόλο είναι ο Ντράγκαν Μιλοσαβλιετς (’89 αρης, 1.98μ. γκαρντ, 8.2 π.μ.ο. στην τελευταία Ευρωλίγκα), ο Βλάντιμιρ Λούσιτς (επίσης το ’89, κόμπο φόργουορντ με ύψος 2.04, διψήφιο νούμερο πόντων σε Σερβία και Αδριατική) και λίγο πιο πίσω ο 91αρης Βλάντιμιρ Ντέκιτς (2.08μ. 4/5) ο οποίος ακούγεται ότι κάνει σημαντικά άλματα προόδου. Προσθέστε και τον κόμπο γκαρντ Ντανίλο Άντζουσιτς (’91, 1.96μ.) ο οποίος κόντεψε να εκτελέσει τη Μακάμπι πέρυσι σε ένα ματς της Αδριατικής και είχε σταθερή συμμετοχή παίρνοντας λεπτά στη περιφερειακή γραμμή. Φυσικά ο Ντούλε έχει υπογράψει και κάποια όρθια χιλιόμετρα, θηριώδη κορμιά για να παίξει τις αγαπημένες του ζώνες όπως παλιότερα με τον Βράνες. Ο 20χρονος Μπέσοβιτς βλέπει τον κόσμο από τα 2.19μ. (πήρε πέρυσι λεπτά στη Σέρβικη λίγκα)  ενώ ο 2.23μ. Σάμιουελ Ντεγκουάρα (Ιταλο-Μαλτέζος, πέρυσι στο Μπάρι) δοκιμάζεται εδώ και 10 περίπου ημέρες στο Βελιγράδι.
 Η καλύτερη μεταγραφική κίνηση των «γκρόμπαρι» πάντως ήρθε από Γαλλία μεριά καθώς υπέγραψαν τον Λέο Ουέστερμαν  της Βιλερμπαν. Ο 20χρονος 1.99μ. πόιντ γκαρντ ήταν στάρτερ στη Γαλλική ομάδα και έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία αποτελώντας ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσπεκτ. Ανιδιοτελής, του αρέσει να πασάρει τη μπάλα και να κατευθύνει τους συμπαίκτες του, με απρόσμενο leadership για την ηλικία του, πολύ καλό μηχανισμό στο σουτ και ειδικότητα στην επίθεση μισού γηπέδου.. (τυχαίο..?). Μαζί του υπέγραψε και ο sevenfooter Ντέγιαν Μούσλι (’91, )με την ελπίδα ότι ο Βουγιόσεβιτς θα τον κάνει τον παίκτη που ονειρεύονταν οι Σέρβοι, τρία χρόνια πρίν όταν αποτελούσε μεγάλο πρόσπεκτ. Στη Παρτίζαν τον προορίζουν για βασικό στο «5» ενώ υπέγραψαν παράλληλα και τον υποσχόμενο Τζόρντι Γκάγκιτς (2.10μ. ’90) από τη Χέμοφαρμ.
  Δίπλα τους στο «4» ως στάρτερ ο Ντριού Γκόρντον (’90, 2.05μ.) από το Νιού Μέξικο. Στα πρότυπα των Λάσμε και Ρόμπερτς, σκληροτράχηλος, πολύ δυνατός και κυρίως εκπληκτικός ριμπάουντερ. Φρέσκος και καλός μπλοκέρ θα ανεβάσει το επίπεδο της άμυνας των Σέρβων. Την τελευταία εβδομάδα ο Βουγιόσεβιτς δοκιμάζει στα try outs που διοργανώνει ο σύλλογος και έναν ενδιαφέρον παίχτη, τον Μεξικανό Χόρχε Γκουτιέρεζ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Πρόκειται για έναν πολύ δυναμικό γκαρντ (παίζει κυρίως στο «2») που κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο, παίζει παντού στην περιφέρεια και το σκληροτράχηλο στυλ του δείχνει να κολλάει γάντι στις βλέψεις του προπονητή του, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως.
Κατά κύριο λόγω αυτοί θα είναι οι παίκτες που θα σηκωθούν όρθιοι στο «εγέρθητω» του Βουγιόσεβιτς. Ο Σέρβος κόουτς από ότι μάθαμε σκέφτεται να κάνει 1-2 προσθήκες ακόμα και ίσως να δανείσει κάποιον παίκτη. Καταλαβαίνετε πόσο θα μεγάλος θα είναι ο ανταγωνισμός στην προετοιμασία της Παρτίζαν ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά 20 ετών..
ΤΙ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ

 Η φιλοσοφία του Βουγιόσεβιτς είναι γνωστή. Η άμυνα το άρμα μάχης, half court offense, αργό τέμπο, έμφαση στο επιθετικό ριμπάουντ. Η Παρτίζαν παραδοσιακά είναι μια από τις καλύτερες rebounding teams στην Ευρώπη (το σωματότυπο και η διάθεση λόγω ηλικίας αυτό δείχνει και φέτος) στοχεύοντας με το επιθετικό ριμπάουντ να πάρει πλεονέκτημα στο παιχνίδι των λίγων κατοχών που παίζει και συνήθως καταφέρνει να επιβάλλει. Σκεφτείτε σε ένα ματς 50-55 κατοχών πόσο βαρύτητα έχουν οι 5-6 παραπάνω.. Τα τεράστια άκρα των παικτών καλύπτουν όλους τους χώρους και δυσκολεύουν τα passing lanes στα μετόπισθεν, όπου κυριαρχεί το δυνατό μαν του μαν και ενίοτε και η ζώνη, κλειστά με ένα πολύ ψηλό σέντερ στο κέντρο. Ο Ουέστερμαν πιθανόν να παίξει και στο «2» σε ρόλο εξισορροπιστή, με σημαντικό μερίδιο στη δημιουργία σε μια two guard lineup , καθώς είναι ανοικτό το θέμα απόκτησης Αμερικανού πόιντ γκαρντ . Ανοικτή ακόμα η ανανέωση του Ντόμινικ Τζέημς ο οποίος θέλει σαν τρελός να μείνει βλέποντας που έφτασαν οι προκάτοχοί του, Μακάλεμπ και Λο..
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι ικανή η κρίση να οδηγήσει τις ελληνικές ομάδες να δουλέψουν προς αυτήν την κατεύθυνση?      Μπορούμε να πάμε προς τα εκεί σαν φιλοσοφία και να αφήσουμε τα πρότζεκτ της μιας χρήσης?  Με το υπάρχον προπονητικό υλικό στη λίγκα μας θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.  Και απευθυνόμαστε πρώτα από όλα στις διοικήσεις.. Είναι γνωστό ότι δεν μας αρέσουν τα μεγάλα μπάτζετ. Οράμα χρειάζεται, πλάνο, δουλειά με μεθοδικότητα και να μη παρεκκλίνεις από το στόχο σου. Έτσι απλά καταφέρνεις να μετατρέψεις το χρόνο στον μεγαλύτερο σύμμαχο σου.. 
 Πηγή: Hoopfellas

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728