Ο Θανάσης και ο… Δέλλιος
Περίπου στο ίδιο "τάιμινγκ", που ο Κερεχέτα αποφάσισε να τελειώσει τον Ιβάνοβιτς από την Ταού (Κάχα), ο Λιανός αποφάσισε να τελειώσει τον Σκουρτόπουλο από τον Πανιώνιο! Όχι, πως συσχετίζονται μεταξύ τους τα γεγονότα. Θέλαμε απλώς να επισημάνουμε, ότι αυτή είναι η μοίρα του προπονητή σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο που στα μέρη μας το παρακάνουμε.
Ο Κερεχέτα βεβαίως εξάντλησε την υπομονή του με τον Ιβάνοβιτς, ο οποίος συμπλήρωσε συνολικά δώδεκα έτη στη Βασκωνία, "εν πολλοίς" επιτυχημένα για μία περιοχή που κυρίως ήξερε από ποδόσφαιρο και… τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο΄Ελληνας παράγοντας (και όχι μόνον ο Λιανός) δεν έχει υπομονή όμως. Κι αν ο Νίκος Γεωργαντζόγλου πλήρωσε πέρυσι την απειρία του και άλλαξε… πέντε προπονητές, οι έμπειροι τι κάνουν;
Δεν επιθυμούμε με το παρόν να πάρουμε το μέρος του Θανάση Σκουρτόπουλου, που ο Λιανός βιάστηκε να διώξει. Ούτε εμείς άλλωστε εντυπωσιαστήκαμε από την αγωνιστική εικόνα του Πανιωνίου του "μαθητή" του Κρέζιμιρ Τσόσιτς, και ας ήταν μέχρι πρότινος αήττητος. Ο Θανάσης αποπέμφθηκε, αλλά με το "σκορ" στο 5-1; Οξύμωρο… αλλά όχι πρωτοφανές για το ελληνικό μπάσκετ… Ο αείμνηστος Κροάτης πάντως είχε διαισθανθεί ότι ο Θανάσης θα κάνει προπονητική καριέρα. Και μπορεί ο Θανάσης να μην ξαναένιωσε τις χαρές των ημερών του "Σίτι", αλλά το μέλλον είναι μπροστά.
Άλλο είναι το ερώτημα; Υπάρχουν (ικανοί) Έλληνες προπονητές; Κι αν υπάρχουν γιατί οι παράγοντες επιδίδονται στο σπορ της "ανακύκλωσης" σε έμπνευση και ονόματα; Αίσθησή μας είναι, ότι υπάρχουν Έλληνες προπονητές. Και είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι οι οποίοι έχουν την διάθεση να διδαχτούν και βεβαίως να πάρουν το δίπλωμα, αλλά από ποια σχολή από την στιγμή που αυτές δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια;
Και πώς να εργαστούν αν δεν έχουν το "μπραντ νέιμ" του Παπανικολάου ή του Βετούλα, έστω αναγράφοντας στο Φύλλο Αγώνα το όνομα του βοηθού τους; Είναι προφανές ότι ο Σύνδεσμος Προπονητών, που μόλις εσχάτως εξέδωσε "πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις σχολές", με την προηγούμενη "πρόσκληση" να έχει χαθεί στο βάθος των… αιώνων, φέρει βαρύτατες ευθύνες για την αδυναμία αυτή. Που θα έπρεπε να αποτελεί μείζονος σημασίας προτεραιότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η δουλειά του προπονητή συνιστά καθοριστική και επιταχυντική παρέμβαση στο πάντα κορυφαίο άθλημα της χώρας, "που είναι το κορυφαίο όλων", όπως επιμένει πεισματικά να υποστηρίζει ο φίλος, συνάδελφος και πρωτίστως προπονητής Σάκης Δέλλιος!
Με τα παραπάνω δεν επιθυμούμε να "ισοπεδώσουμε" την δουλειά των παλαιοτέρων προπονητών, ούτε είμαστε εξ εκείνων, που επιθυμούν "να σκοτώνονται τα άλογα" όταν γεράσουν. Τα σεμινάρια ανά τον κόσμο, που πρέπει και στην Ελλάδα να
πυκνώσουν, διεξάγονται άλλωστε για να επιμορφώνονται παλαιοί και νέοι με βάση τις επιταγές των καιρών. Δεν είναι ηλικιακό το πρόβλημα. Τα παραδείγματα τρανταχτά.
Βάσει του καταστατικού του ΣΕΠΚ και προκειμένου για υποψηφίους για δίπλωμα Γ’ Κατηγορίας δικαίωμα συμμετοχής στις σχολές έχουν άτομα από 23 έως 45 ετών. Υπάρχουν όμως και προπονητές, που έπρεπε ήδη να έχουν εγκαταλείψει αφού καθηλώθηκαν στο παρελθόν, αλλά "βγαίνουν από τη ναφθαλίνη" σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού ορισμένοι παράγοντες είτε κάνουν δημόσιες σχέσεις, είτε στερεύουν από ιδέες και προοπτική…
geonikol@hotmail.com
ΠΗΓΗ http://www.basketblog.gr